Uhapšeni poljoprivrednici su simbol duboke krize na selu u Vojvodini

Jučerašnje hapšenje šestorice poljoprivrednika koji su bili u grupi od dvadesetak paora koji  mesec dana čuvaju poslednju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana, pod optužbom da su napali traktoristu koji je u ime uzurpatora gakovačkih oranica došao da ih provocira i uzore ovu parcelu, rezultiralo je vanrednom konferencijom za novinare koja je održana danas u 11h.

 

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Branislav Bugarski je tom prilikom rekao:

 

 „Kada pokušate da ozakonite kriminal uobičajeno je da naiđete na reakciju ljudi  koji žive u tim selima. Ne smete da dozvolite da dovedete ljude u situaciju da se fizički bore za svoju egzistenciju. Onda ne živite u demokratskom uređenom društvu, u kome imate vladavinu zakona, nego imate haos. To ne sme da se dešava u Vojvodini, na kraju krajeva ne sme da se dešava nigde“, rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji se vratio sa terena iz Apatina, gde je priveden jedan broj poljoprivrednih proizvođača i odakle su, kako je rekao, informacije kontradiktorne. Prema rečima Bugarskog, to samo govori o teškoći ovog problema i izrazio nadu da će proces biti fer i da će biti sproveden hladne glave u skladu sa utvrđenim činjenicama.

„Uhapšeni poljoprivrednici, poljoprivrednici koji se tuku oko poljoprivrednog zemljišta, u stvari su simbol duboke krize na selu u Vojvodini, koja je prouzrokovana politikom, kojom ste 2012. godine zabranili izvoz šećerne repe,  2013. ste imali aferu sa aflatoksinom u mleku, 2014. su došli arapski investitori koje dan-danas niko nije video,  2015. godine  ste smanjili, odnosno konstantno smanjujete subvencije po hektaru, sa 12.000 dinara,  u 2016. su smanjene na 4.000 dinara“, rekao je Bugarski i dodao da se na kraju tom nizu pridružuje najnovija situacija, kada se ne sprovodi Zakon o poljoprivrednom zemljištu da se ono daje u zakup na licitaciji.

„Kada to ne uradite prošle godine, kada to ne uradite ove godine, onda je jasno da u jednom trenutku situacija eskalira. A kada kažete da svako ko uđe njivu, može da se prijavi i onda kaže da je njiva njegova, onda to, naravno, ni blizu ne priliči ozbiljnom, uređenom i demokratskom društvu“, rekao je Bugarski i osudio takve slučajeve.

„Mislimo da treba vratiti stvari tamo gde pripadaju – u zakon i da se sprovodu procedure koje su propisane zakonom. Tražimo od republičke Vlade da odmah stavi van snage tu vrstu  odredbe i da se vratimo uređenom sistemu, koji će da omogući, na kraju, da svaki poljoprivrednik ima pristojan život i ima dovoljno sredstava da može da živi i radi na selu“, izjavio je član Pokrajinske vlade Branislav Bugarski.

 

 

 

 

 

Čitajte još: