Naglasak na tehnologijama takozvane „precizne poljoprivrede”

Završen je prvi međunarodni Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2020“ koji je okupio preko 500 izlagača, zadrugara, proizvođača opreme i moderne tehnologije. Prema rečima direktora sajma, Vladimira Živanovića, fokus ovog događaja bio je da Beograd postane centralni sajam, koji će pokriti tri poljoprivredne oblasti u kompletnom logističkom smislu – od pravljenja strategije, preko poljoprivredne mehanizacije, zaštite, prerade i na kraju plasmana robe na svetsko tržište.

 

Celu vest možete pogledati ovde…

 

 

 

 

 

Ono što je implementirano po uzoru na svetske sajmove poljoprivrede je naglasak na tehnološkim kompanijama u poljoprivredi koje pružaju tehnologiju takozvane „precizne poljoprivrede“. Ovaj termin je u svetu već uveliko prihvaćen a na sajmu Agro belgrade posetioci su imali priliku da čuju kako to precizna tehnologija radi i šta se sve od tehnoloških rešenja za pomoć u proizvodnji njima nudi. Tako je kompanija Fresh Agriculture Technologies publici predstavila svoj proizvod, meteo stanicu za merenje vlažnosti zemljišta i lista, brzine vetra, količine padavina koja šalje izmerene parametre direktno u aplikaciju i na osnovu njih i mnogih drugih koje uzima u obzir vezano za samu sortu jabuke koja se uzgaja pruža optimalan plan proizvodnje govoreći korisniku kada i koliko treba prskati, navodnjavati i prihranjivati jabuku da bi ona dala nula ostataka pesticida i rodila plodove prve klase. Ono što je izdvojilo aplikaciju MapMyApple u odnosu na druge izlagače je što ovu tehnologiju mogu na licu mesta instalirati na svojim mobilnim telefonima i videti kako ona radi.

O značaju tehnologija u poljoprivredi posetioci su mogli da čuju i mišljenje Ministra Branislava Nedimovića tokom njegovog obraćanja na svečanosti otvaranja. On je istakao da je fokus na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i da ovakvim manifestacijama rušimo tabue i edukujemo ljude o potrebi za menjanjem odnosa prema poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga je značajan deo ovog događaja predstavljao i veliki broj konferencija koje su posetioci mogli da posete i čuju više o novim izvoznim šansama za Srbiju, sistemima udruživanja, perspektivama organske proizvodnje, agro tehnologijama, novim perspektivama u zaštiti, prehrani, navodnjavanju i mnogim drugim temama.

Poslednja panel diskusija na temu Agro Tehnologija otvorila je pitanja pozicije Srbije u odnosu na razvijenije poljoprivredne zemlje u inostranstvu. Panelisti iz mladih tehnoloških kompanija iz Srbije koje se bave razvojem tehnoloških rešenja kao pomoć u proizvodnji poljoprivrednicima uverili su nas da ne zaostajemo znatno za inostranim zemljama u pogledu dostupnsoti tehnologija precizne poljoprivrede. Oni su predstavili pozitivne primere tehnologija koje se koriste kod nas poput pametnih sistema za navodnjavanje, bespilotnih letelica, meteo stanica, solarnih panela, pametnih aplikacija za mobilni telefon koje na jedan klik pružaju sve neophodne informacije za efikasnije obavaljanje proizvodnje. Panelisti i predstavnici agro tehnoloških kompanija: Fresh Agriculture Technologies, Smart Watering, Agremo i Agrodron su se složili da su događaji poput Agro Belgrade odlična prilika za sve poljoprivrednike da se informišu o savremenim metodama proizvodnje i novim perspektivama koje se nude.

 

 

 

 

Čitajte još: