Rast globalne cene hrane

Rast globalne tražnje hrane poguraće cene za 10 do 40 % naviše u narednoj deceniji, a vlade treba da podstiču investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, prognoze su dve međunarodne agencije.

Rast proizvodnje hrane usporio je u proteklih deset godina, iako je, zbog rasta prihoda u zemljama u razvoju, povećana potrošnja hrane, navode Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi agencija AP.

"Svedoci smo usporavanja rasta prozivodnje i produktivnosti i to je razlog za zabrinutost", rekao je ekonomista FAO Merit Kluf. Vlade treba da pronađu načine da poljoprivrednicima omoguće pristup tehnologiji, da bi povećali prozivodnju i više svojih proizvoda ponudili tržištu, navodi se u zajedničkom izveštaju FAO i OECD, pod nazivom "Poljoprivredna prognoza 2013-2022".

Očekuje se da će cene porasti za 10 do 40 % u narednoj deceniji, pri čemu će cene mesa rasti brže, a žitarica sporije, navodi generalni direktor sektora za trgovinu i poljoprivredu u OECD Ken Eš. "Apelujemo na vlade širom sveta da počnu, i to brzo, da se prebacuju sa starih pristupa na nove, sa fokusom na produktivnost i inovacije", rekao je Eš.

Kluf iz FAO navodi da će rast cena najviše uticati na zemlje u razvoju, gde neke porodice troše i do 60 % prihoda na hranu.
 

Čitajte još: